Blogul Liceului Teologic Romano-Catolic Sfântul Francisc de Assisi din Roman

Exerciţii spirituale


Îndemn la început:
“Vouă, tinerilor, vă spun: dacă simţiţi chemarea Domnului, nu o respingeţi! Intraţi, mai degrabă cu mult curaj în marele curent al sfinţeniei, în care mari sfinţi şi sfinte au înaintat urmându-l pe Cristos. Cultivaţi idealurile tipice vârstei voastre, dar aderaţi cu devotament la proiectul lui Dumnezeu asupra voastră căci El vă invită să căutaţi sfinţenia în viaţa consacrată. Admiraţi toate operele lui Dumnezeu în lume, dar să ştiţi să vă fixaţi privirea spre realităţile destinate să nu mai apună niciodată. Al treilea mileniu aşteaptă contribuţia credinţei şi fanteziei mulţimilor de tineri consacraţi, pentru ca lumea să devină mai senină şi capabilă de a-l primi pe Dumnezeu şi, în El, pe toţi fiii şi fiicele sale”.
(Ioan Paul II, Vita consecrata, Roma, 1996, nr. 106)

În decursul zilelor 26-30 mai, fraţii postulanţi au avut exerciţiile spirituale. Acestea au avut loc la mănăstirea franciscană „Sfânta Treime”, de la Pârâul Rece, Braşov.
Pr. relator Iosif Diac, a dezbătut ca temă principală, „Vocaţia religioasă”, care a avut şi un motto: „De ce plângi? Pe cine cauţi?” (In 20,13).
Alte teme dezbătute au fost:
darurile şi roadele Duhului Sfânt
-ascultarea
-sărăcia
-curăţia
-chipul lui Dumnezeu (Icoana Sf. Treime, de Andrei Rubliov)

Rostul exerciţiilor spirituale este cunoaşterea de sine, a identităţii personale, o trăire a vieţii religioase mature. Exerciţiile spirituale ţin însă toată viaţa pentru a şti cum să faci o lume mai senină pentru a-l vedea pe Dumnezeu, limpede cu inima.

Mihai Percă

Niciun comentariu: